BENDE RITA

 

1990-ben pályázati felhívásra jelentkezve, felvételt nyertem a Pannónia Filmstúdióba, animátori képzésre. Mesterem Dargay Attila volt, akitől a szakmai gyakorlaton túl a rajzfilmezés, figuratervezés szeretetét is kaptam. 1994-2002 a Paletta, majd Loonland stúdiók munkatársaként dolgoztam.  Ezután többek között a Kecskeméti Filmstúdióban a Magyar Népmesék néhány epizódjának elkészítésében vehettem részt.2006-ban új út nyílt előttem. Megismerkedtem az Erőszakmentes – Együttműködő - Kommunikációval. 2008-ban ennek hatására abbahagytam a rajzfilmes szakmát, az emberek és a lélekgyógyászat felé fordultam. Elvégeztem a tréneri tanfolyamot és két éve trénerként igyekszem egyre több emberhez eljuttatni az EMK lehetőségét. Hogy életemben megtartsam a kreatív, alkotó munkát is, így kezdtem el a falfestés szabadabb világa felé fordulni. Igyekszem e két hivatást egységbe hozni és egymást kiegészítve teljessé tenni életemet. Az alkotásban igyekszem a gyerekek lelkére is figyelni, a színvilágot tudatosan hangolni, belevinni a rajzokba mindazt a szeretetet, amit nekem jelentenek, hogy ezt a gyermekek, felnőttek egyaránt élvezhessék, érezhessék.

 

Filmek, amelyekben mozdulattervezőként dolgoztam

 

Vacak, a hetedik testvér

 

Színes, német-magyar-amerikai rajzfilm, 1994, Pannónia Film, rendező: Dargay Attila, Koltay Jenő

 

 

Repülő bocsok

kanadai-magyar sorozat, 1992, rendező: Jean Sarault

Új Iliász

magyar animációs film, 1994, rendező :Gémes József

Mecki sorozatok

rendező: Nepp József

Aaron’s Magic Village, magyarul megjelent Áron és a csodák könyve címmel

francia-német-magyar animációs film, 1995, rendező: Hanan Kaminski, Les Films de l'Arlequin, TMO Films and Project Images Films. Közremüködő partnerek voltak a Columbia TriStar, ZDF, Telepool, Bavarian Film Funds, Canal + (France), Centre National de la Cinématographie Francaise, Eurimages, Cartoon.

A majmok kastélya

francia-német-magyar rajzfilm, 1999, rendező: Jean-Francois Laguionie

Brémai Muzsikusok

76 perces rajzfilm, 1995-1996, Bioskop Film. Forgalmazza: Warner Bros.

Felix

26 x 12 perces sorozat, 2002-ben készült el koprodukcióban a TV-Loonland AG-vel, NDF-fel és Caligari-val, a ZDF közreműködésével. Az egyik legsikeresebb sorozat volt a német televíziós csatornákon.

Pettson and Findus

2001- Berlinale, berlini filmfesztivál közönségdíj
2001 - Pulcinella díj (Olaszország) legjobb sorozat gyerekeknek
2001-Golden Telix díj (Németország) legjobb sorozat gyerekeknek


két mozi film (75 perces) és sorozat ( 13 x 13 perces) 1998-2000. Koprodukció a TV-Loonland, Svensk Filmindustri and Happy Life Animation, HIT Entertainment, ZDF, SVT Swedish Television, FilmFernseh Fonds Bayern and Nordic Film Fund közreműködésével.

 

Magyar Népmesék ( A kiskondás, 2007, rendező: Horváth Mária, és a Köcsögkirály, 2009, rendező: Nagy Lajos, című epizódok)

szakértő, tervező, rendező: Jankovics Marcell, Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műterme

 

 

Macskafogó 2 – A sátán macskája

 

90 perces magyar animációs film, 2007, rendező: Ternovszky Béla, forgatókönyvíró: Nepp József, Szerep Produkciós Iroda, forgalmazó Budapest Film.


 

Figura tervezések:

Félix
Sorozat, 2002, TV-Loonland AG
Heidi
Egészestés film és sorozat, 2002, TV-Loonland AG, Nelvana.

Tündér Lala

3D-s meseanimáció, Studio Quality produkciója, gyártása folyamatban

 
seo
5